In januari hebben we weer een bezoek aan onze projecten in India kunnen brengen. Door de coronapandemie was het 3 jaar geleden.

Het programma

Twee weken lang hadden we een druk en intensief programma en hebben we heel veel gezien en gehoord.

Don Bosco in Melanmarainadu 

Father Amal, onze contactpersoon, heeft ons meegenomen naar het zuiden van de provincie Tamil Nadu, waar we gelogeerd hebben in het klooster bij de gastvrije paters in Melanmarainadu. 

In Melanmarainadu steunen we huiswerkklassen, hebben daar een computerlokaal ingericht waar ook kinderen uit de omgeving les kunnen krijgen, en we steunen zelfhulpgroepen voor vrouwen.
We hebben verschillende huiswerkklassen bezocht en met veel vrouwen van de zelfhulpgroepen gepraat. De vrouwen krijgen les hoe ze met de naaimachine om kunnen gaan. Ze kunnen 2 diploma’s behalen: een diploma omgaan met een ouderwetse naaimachine en een diploma voor gevorderden: omgaan met een elektrische naaimachine. Sommige vrouwen hebben een eigen naaimachine, andere gebruiken de machines die gezamenlijk zijn aangeschaft, en weer anderen kunnen in een fabriek gaan werken. Ook hebben we veel vrouwen ontmoet die geiten hebben aangeschaft van onze bijdrage. Overdag gaan ze het veld op met de geitjes. De geitjes krijgen jongen en zo krijgen ze iedere keer een beetje meer inkomen

Green India Trust

Met onze contactpersoon van Green India Trust, Denish, zijn we 2 dagen naar de Kolli Hills geweest, een berggebied niet ver van Namakkal. We hebben 2 afgelegen dorpjes bezocht met in elk dorpje een vrouwenzelfhulpgroep. De vrouwen hebben weinig geld, maar ze zijn allemaal zo gastvrij.
In de omgeving van Namakkal zijn er inmiddels 15 vrouwenzelfhulpgroepen in 7 dorpjes. Elke vrouwengroep bestaat uit 15 tot 20 vrouwen. In de meeste dorpjes zijn ook huiswerkklassen. We bezochten een klasje op het dak van een huis, een klasje bij een mevrouw in haar huis, en een klasje onder een afdak. Met allemaal enthousiaste juffen. 

Don Bosco Salem

In Salem, een grotere stad in de provincie Tamil Nadu, ondersteunen wij ook projecten van Don Bosco. We hebben gepraat met jongeren van het drop-out project en met jongeren die met geld van Colourful Children een vervolgopleiding kunnen volgen. Vier jongeren die in de ‘sloppenwijk’ wonen, hebben ons hun huis laten zien. Met eigen ogen zagen we de armoede, maar de moeders waren allemaal zo trots op hun zoon of dochter. Zij geloven ook dat onderwijs een weg uit de armoede is. 

Colourful Children Huis

Uiteraard kon een bezoek aan het Colourful Children Huis in Nallur niet ontbreken. Zo’n 16 jaar geleden heeft Colourful Children een huis voor kinderen met een verstandelijke beperking opgericht. Dit huis wordt gerund door de zusters van Sint Anne. Het was fijn om de kinderen en de zusters weer te zien. 

Conclusies

  • Het was goed te zien dat de projecten die wij steunen het goed doen. Je ziet zelfverzekerde jongeren, juffen en vrouwen. Onze steun helpt ze echt.
  • We kregen veel opmerkingen dat er behoefte is aan extra geld: sommige juffen zouden best iets meer ‘salaris’ willen hebben en in sommige dorpjes was er bijvoorbeeld al een zelfhulpgroep gevormd, maar was er nog geen geld om echt aan de slag te gaan met een microkrediet.
  • Ook onze samenwerkingspartners zouden de activiteiten willen uitbreiden en zitten vol plannen.

Share This